Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dimecres, 13 d’octubre del 2021

10-10-21 tempus discurrit...

 Scala Dei (Priorat)
Escaladei, és un agregat de Morera de Montsant.
Al s. XII, vingueren un monjos cartoixans des de la Provença francesa a fundar la primera comunitat cartoixana de la península
Sota la Serra Major del Montsant crearen la cartoixa.
Fins el 1835 van impulsar la cultura Agricola de la comarca, especialment la del vi. El seu Prior podia impartir justícia i era el batlle general de tots el pobles de la zona central de la comarca de la D. O. Priorat.
Al 1835 es va produir la Desamortització de Mendizabal i sobtadament els monjos van abandonar la Cartoixa, essent saquejada, espoliada i destrossada.
Avui es poden visitar les ruïnes que poc a poc es van refent, com exemple aquest claustre petit, a part del celler Scala Dei al centre del poblet (que era l’antiga conreria de la cartoixa), per on s’hi entra a través d’una avinguda amb uns plataners centenaris.
Curiositats:
Al 1218, tenien: Porrera, Poboleda, la Morera, Torroja i Gratallops i el Prior va donar nom a la comarca del Priorat vell i més tard a tota la comarca.
El nom de Scala Dei és degut a la llegenda que diu que un pastor va somiar que els àngels pujaven al Cel amb una escala. #poblessingularsdecat #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé







galceranponsirenas

A Badalona hi ha la Cartoixa de Montalegre, en el fons d' una vall, al paratge de La Conreria.