Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dimecres, 13 d’octubre del 2021

28-09-21 tempus discurrit....

 Passeig de Gràcia(2)

La plaça del Cinc d’Oros, de fet no és una plaça sinó una intersecció de la Diagonal amb el Passeig, ha passat moltes vicissituds, des de 1907 fins el 1957 hi va haver-hi una rotonda amb una farola a cada cantonada, que junt amb la central feia que des dels pisos semblava que es veia la carta del cinc d’oros.
Cada govern i cada dictadura hi va fer instal·lar-hi les oportunes escultures commemoratives a l’igual que van canviar el nom de la plaça.
Fins que ha quedat únicament el monòlit, però abans hi va haver: una imatge de la República, un àguila franquista, que els barcelonins anomenaven el ”gran lloro”, un escut franquista.
També ha canviat de nom: Cinc d’Oros, Pi i Margall, de la Victòria, Carles I rei d’España i ara es torna a dir Cinc d’Oros.
Hi ha un edifici significatiu al cantó de mar-Llobregat: el Palau Robert, construït a finals del XIX, un marques d’origen gironí.
Curiositat:
L’obelisc és de granit negre, fa 20 metres d’alçada i també ha donat un nom popular a la plaça, la del “llapis”!!! #edifisissingularsbcn #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé