Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dijous, 4 de març del 2021

Tempus discurrit... 27-02-21

 I finalment: Casa Jorba, també anomenat Cal Jorba o Magatzems Jorba, és un edifici comercial situat al Portal de l'Àngel, cantonada amb el carrer de Santa Anna. Projectat per Arnald Calvet i Peyronill, arquitecte que després va projectar a Manresa l'edifici de Cal Jorba, un dels pocs exemples d'art déco que hi ha a Catalunya.
Esdevingué seu dels Magatzems Jorba, empresa familiar manresana que va tenir una gran expansió.
Va esdevenir un dels millors establiments de la ciutat i, en el seu gènere era un seriós competidor dels reconeguts magatzems El Siglo de la Rambla. Era, igualment, un dels comerços més innovadors de tota la península. En aquesta línia, va introduir serveis paral·lels a la venda d'articles: estafeta de correus, agència de viatges, guarderia per als nens (amb un parc que tenia un petit zoològic, famós pel seu ximpanzè), etc. A la terrasa hi havia hagut una font de quatre nivells i de colors com la de Montjuïc.
Curiositats:
Va ser el primer edifici comercial de l'Estat que va instal·lar escales mecàniques., cosa que recordo quan amb la mare hi anàvem, jo només estaba per les escales i el ximpanzè de la terrasa.
El lema de l'empresa Jorba: "Labor omnia vincit" (El treball tot ho venç)
El dijous a la tarda el Sr. Vinyes de ràdio Barcelona, hi feia un programa patrocinat per Cola-cao. #edificissingularsdebarcelona #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé