Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dijous, 4 de març del 2021

Tempus discurrit.. 04-03-21

Vista de Monells des del Castell, situat a la part més elevada del poble, en resta ben poca cosa, insuficient fins i tot per resseguir-ne la planta. L'únic element clarament visible és un mur de poca alçada a la Plaça del Castell, fet amb pedra sorrenca molt poc treballada, obert amb espitlleres estretes i allargades que ha estat restaurat modernament. Per sobre hi ha un petit mirador des d’on es veuen els teulats del poble. Segons Joan Badia es pot datar al segle XI. Aquest llenç de mur enllaça amb la base d'una torre, probablement construïda més tard, cap als segles XII o XIII.
Curiositat: a la plaça Major, adossada ales voltes de la cara Nord, hom pot observar una mesura de pedra que servia per a pagar el delme (El delme o dècima, del llatí decimum (desena part), és un impost o cens del 10% sobre la collita dels pagesos destinat a assegurar el manteniment del clergat i els edificis religiosos) (sic) #edificissingularsBE #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé